A magyar munkajog újdonságai

A magyar munkajog újdonságai
A magyar munkajog újdonságai

A jog részletesen kitér a munkavállalók és munkáltatók körére is. Egy megfelelő szaktudással rendelkező jogász tisztában van azzal, hogy kinek milyen jogai vannak a munkahelyén. Különböző jogi problémák orvoslásában érdemes mindig szakemberhez fordulni, aki azonnal tudni fogja a megoldást. Leginkább a felmondás, közös megegyezés, munkaszerződések készítése és a munkaügyi perek a legnépszerűbbek. A munkajog megjelenik a köztisztviselői és közalkalmazotti jogvitákban is, ahol már egy magasabb színvonalú jogi szolgáltatásra van szüksége a feleknek. Idén márciusában újabb változtatásokat végeztek a munkajogban. Mostantól kezdve, a munkajog alapelvi szinten kerül rögzítésre, pont úgy, mint a polgári jog esetében.

Tovább olvasom

Jogász torta receptje

Jogász torta receptje
Jogász torta receptje
Tortaimádók számára elengedhetetlenné válik ez a klasszikus recept elkészítése. A finomságokat kicsik-nagyok szeretik és ezt a típusú tortát nemcsak különleges alkalmakra tudjuk ajánlani, hanem akár a hétköznapi fogyasztásra is. Nem kell sok hozzávaló és ezek szinte minden háztartásban megtalálhatóak, kiadós és mégsem kerül vagyonokba. A jogász torta lapjához szükség van 4 tojásra, 30 dkg porcukorra és ugyanennyi darált mandulára. A tojások sárgáit habosra kell keverni a cukorral, majd hozzáadjuk a mandulát és csomómentesre keverjük. Felverjük a tojásfehérjéket habbá, majd óvatosan az előző keverékhez adjuk.

Tovább olvasom

Alapvető jog biztosítása

Alapvető jog biztosítása
Alapvető jog biztosítása
Magyarországon 1993 óta van önálló ombudsmani tevékenység. Az ombusdman tulajdonképpen az országgyűlési biztost jelenti. A munkássága teljesen független az állami közszervektől. Közigazgatásban és igazságszolgáltatásban van befolyásolhatósága, panaszok alapján különböző vizsgálatokat indít. Saját hivatallal rendelkezik. Csak az országgyűlésnek tartozik beszámolóval. A parlament választja meg. Az ombudsman nem hozhat intézkedéseket és a jog szankcióit sem alkalmazhatja. Iskolákban például, a különböző konfliktusokat kezeli.

Tovább olvasom

Munkajog ösztönző hatása

Munkajog ösztönző hatása
Munkajog ösztönző hatása
A fiatal, friss diplomás munkavállalók számára nagyon fontos, hogy megfelelő ösztönző rendszerrel rendelkezzenek. Minél több élethelyzetben kipróbálják magukat. Ezek a munkások különböző munkahelyeken, más és más pozíciókban szereznek tapasztalatokat. A karrierjük első éveiben tesznek szert olyan előnyökre, amit majd később kamatoztatni tudnak. Ilyenkor nagy segítség a munkajog ismerete, hiszen ebből kiindulva olyan tudás lesz a kezükbe, ami egy megbízható munkahely kialakításához tud vezetni. A fiatal időt, energiát nem sajnál arra, hogy fejlessze magát. Az ösztönző munkajog tulajdonképpen a belső motivációk feltárására alapszik.

Tovább olvasom

A jogász feladatai és hatásköre

A jogász feladatai és hatásköre
A jogász feladatai és hatásköre
Jogi foglalkozást végző személyekre nagy szüksége van a társadalomnak. A jogalkalmazásokat ők ismerik a legjobban. A jogtanácsosok, közjegyzők, ügyvédek, bírák és ügyészek mind ebbe a kategóriába sorolhatóak. A jogi egyetem elvégzése után, legalább három éves gyakorlati tapasztalattal kell rendelkeznie annak, aki ügyvéd akar lenni. Ezek után további vizsgát kell tennie. A jogász feladatköreit ez alapján határozzák meg. Törvényes módon alkalmazza a hivatását, megbízójának jogait érvényesíti és kötelezettségeit teljesíti. Jogvitákat kezel. A jogász segít a házasságkötésnél, válásoknál, végrendeletet készít.

Tovább olvasom

Női jog védelmének erősödése

Női jog
Női jog
Határozottan erősödik a gyermekek és a nők törvényes védelme hazánkban is. A védelem kialakítása egy hosszú folyamat, aminek tulajdonképpen még most sem értek a végére. A részeredményeket mindenki megtapasztalhatja. Az elmúlt három év eredményét most lehet ám igazán érezni. Pelczné Gáll Ildikó képviselő tartott sajtótájékoztatót ezzel kapcsolatosan. A női jog fogalmát sikerült kibővíteni a kapcsolati erőszak okozta tényállással. A büntető törvénykönyv így védelmezi az erre rászoruló és bántalmazott nőket jogilag.

Tovább olvasom

Öröklési és özvegyi jog közötti megerősítések

Örökölni csak törvényes úton lehet
Örökölni csak törvényes úton lehet

Örökölni csak törvényes úton lehet. Általánosságba véve a rokonok, a házastárs és az állam jogosult örökösnek lenni. A rokonok között is vannak egyenes- és oldalági rokonok. A sorrend mindig a következő: leszármazók, gyermekek, távoli rokonok, házastárs, felmenők és oldalrokonok. Ezek közül nagyon fontos kiemelni az özvegyi jog szerepét. Ez nem más, mint a házastárs öröklési jogi alapú haszonélvezeti joga.

Tovább olvasom

Mit is takar a haszonélvezeti jog, a haszonélvezet jog értéke

Haszonélvezeti jog
Haszonélvezeti jog

Jogi berkekben nem ismeretlen a haszonélvezet fogalma és természetesen a mindennapokban sem, de sajnos nincs mindenki tisztában azzal, hogy mit is jelent a fogalom, milyen jogi háttere is van ennek a „titulusnak”. Az illetéktörvény a haszonélvezőt a haszonélvezeti jog értékének mértékéig, az öröklő tulajdonost pedig a forgalmi értékből a haszonélvezet értékének kivonásával kapott összeg után terheli ajándékozási illeték.

Tovább olvasom

Szerzői jogsértés történt

Forrás: RTL Klub/Sajtóklub
Forrás: RTL Klub/Sajtóklub

Az RTL Klub különböző műsoraiból vett részletekkel tarkították a legújabb MSZP-s kampányfilmet, amely a Magyarország ma címet kapta. Erre a párt az RTL Klubtól semmilyen engedélyt sem kért, tehát szerzői jogot sértve hozta nyilvánosságra filmalkotását. Mesterházi Attila, az MSZP pártelnöke újságírók előtt mutatta be a majd 20 perces filmet, amelyben saját újraszerkesztésükben használtak fel több már sugárzott videó részletet.

Tovább olvasom

A jogászok a jogalkalmazás területén dolgoznak

JogászAz élet szinte minden területét törvények, jogszabályok alakítják, melyek között egy átlagos ember teljesen elveszettnek érzi magát. A jogászok segítenek eligazodni a törvényi kitételek világában. Manapság az egyik legjobban megfizetett szakma, ezért is készülnek nagyon sokan erre a pályára.

Magyarországon a jogász képzés egyetemeken zajlik és összesen öt évet vesz igénybe. Azonban, aki sikerrel elvégzi ezt az időszakot, az még nem dolgozhat a szakmájában. Kötelezően három éves szakmai gyakorlatot kell szerezni ügyvédi irodában, cégnél jogtanácsosként, bíróságon vagy egy közigazgatási szervnél. Ezt követően válik csak lehetővé a jogi szakvizsga letétele.

A gyakorlati évek alatt szokott eldőlni az, hogy milyen szakterületet választ magának a jogász: ügyész, ügyvéd, közjegyző, bíró és jogtanácsos.

Tovább olvasom

A foglalkoztatás terén a munkajog nagy jelentőségű

A munkához mindenkinek joga van
A munkához mindenkinek joga van

Nagyon szigorú szabályai vannak annak, hogy egy alkalmazottat miként lehet foglalkoztatni és milyen jogok vonatkoznak az egyik, illetve a másik félre. A munkajog hivatott szabályozni a munkaadó és a munkavállaló közti kapcsolatot.

A jogszabályok részletesen kitérnek arra, hogy kinek milyen kötelezettségei és jogai vannak. A megfelelő munkafeltételek biztosítása a munkaadó feladata. Ez alatt azt értjük, hogy biztosítani kell a biztonságos munkakörülményeket és rendelkezésre kell állniuk a megfelelő eszközöknek is.

Tovább olvasom

Jogi lexikon – érteni és értelmezni

Jogi lexikon

Abban egyöntetűen megegyezhetünk, hogy a jogi nyelv, maga a jog a közember számára igen nehézkesen érthető szövegezés. Sőt, még olykor a jogban dolgozó emberek (jogászok, ügyvédek, ügyészek stb.) is megakadnak egy-egy kifejezés értelmezésén.

A jog tudomány is egyben, márpedig egy tudomány olyan sokfelé szerteágazó forrásokban mutatkozik meg, amit olykor lehetetlen lexikon nélkül értelmezni.

A jogi lexikonok adnak helyet olyan szócikkeknek, amelyek a jog fogalom tárába tartoznak, s elsősorban természetesen az azt használó embereknek íródnak.

A Magyar Jogi Lexikon első kiadása egyidős a huszadik század születésével. Pontosabban 1898-ban jelent meg a Pallas Kiadó gondozásában, ami Márkus Dezső nagy hírű jogászunk szerkesztői munkásságát dicsérték. A hat kötetre duzzadt Magyar Jogi Lexikon az egész huszadik századra levetítve a magyar jog életében meghatározó szereppel bírt.

Tovább olvasom