A jogászok a jogalkalmazás területén dolgoznak

JogászAz élet szinte minden területét törvények, jogszabályok alakítják, melyek között egy átlagos ember teljesen elveszettnek érzi magát. A jogászok segítenek eligazodni a törvényi kitételek világában. Manapság az egyik legjobban megfizetett szakma, ezért is készülnek nagyon sokan erre a pályára.

Magyarországon a jogász képzés egyetemeken zajlik és összesen öt évet vesz igénybe. Azonban, aki sikerrel elvégzi ezt az időszakot, az még nem dolgozhat a szakmájában. Kötelezően három éves szakmai gyakorlatot kell szerezni ügyvédi irodában, cégnél jogtanácsosként, bíróságon vagy egy közigazgatási szervnél. Ezt követően válik csak lehetővé a jogi szakvizsga letétele.

A gyakorlati évek alatt szokott eldőlni az, hogy milyen szakterületet választ magának a jogász: ügyész, ügyvéd, közjegyző, bíró és jogtanácsos.

Az ügyvéd a hatóság vagy a bíróság előtt járhat el és védheti az adott személy jogait egy adott ügyre vonatkozólag. Többnyire egyéni vállalkozóként dolgoznak egy irodában.

A jogtanácsos egy cég alkalmazottja és kifejezetten belső, vállalati megbízásokat lát el, ellenben az ügyvéddel, aki külső megbízásokat teljesít.

A bíró szerepe az igazságszolgáltatás terén van. Magyarországon a kontinentális jogrendszer szerint hozza az ítéleteit.

A közjegyző különféle okiratokat készít, melyek segítségével lehet kikerülni azokat a vitákat, melyeket csak a bíróságon lehet megoldani egy ügyvéd segítségével.

A jogászok a legtöbb esetben megszabott tarifák és óradíj szerint dolgoznak. A mai bonyolult jogrendszer miatt a polgárok egyre gyakrabban kénytelenek jogi szakember segítségét kérni.

További bejegyzések