Jogi lexikon – érteni és értelmezni

Jogi lexikon

Abban egyöntetűen megegyezhetünk, hogy a jogi nyelv, maga a jog a közember számára igen nehézkesen érthető szövegezés. Sőt, még olykor a jogban dolgozó emberek (jogászok, ügyvédek, ügyészek stb.) is megakadnak egy-egy kifejezés értelmezésén.

A jog tudomány is egyben, márpedig egy tudomány olyan sokfelé szerteágazó forrásokban mutatkozik meg, amit olykor lehetetlen lexikon nélkül értelmezni.

A jogi lexikonok adnak helyet olyan szócikkeknek, amelyek a jog fogalom tárába tartoznak, s elsősorban természetesen az azt használó embereknek íródnak.

A Magyar Jogi Lexikon első kiadása egyidős a huszadik század születésével. Pontosabban 1898-ban jelent meg a Pallas Kiadó gondozásában, ami Márkus Dezső nagy hírű jogászunk szerkesztői munkásságát dicsérték. A hat kötetre duzzadt Magyar Jogi Lexikon az egész huszadik századra levetítve a magyar jog életében meghatározó szereppel bírt.

Mivel mind Magyarországon, mind világszerte rengeteg változást hozott a huszonegyedik század, rengeteg új jogi fogalom született, a különféle jogágakban nagy előrehaladás következett be, ezért épp aktuális volt a Magyar Jogi Lexikon kötetek átdolgozása.

Az 1999-ben megjelent Jogi Lexikon lépésről lépésre követi az új jogi, jogtudományi változásokat, valamint az újonnan születő jogintézményeket. A Jogi Lexikon új kiadásában 300 új szócikk található, mivel a régiek átdolgozásra kerültek, bővültek, pontosabbak lettek.

Valamint olyan jogtudósok életművét tartalmazza, akik méltán lehetnek példaképek a mai jogágakban tevékenykedőknek.

Ha jogi lexikon oldalunkra kattint egész biztosan nem fog száraz, nehezen érthető szöveggel találkozni, hanem gördülékeny, színes, tartalmas írásokkal.

Weboldalunkon mindenkinek jogában áll…olvasni!

További bejegyzések