Hogyan védd a boxkesztyűt?

Boxkesztyű a Budopest Küzdősport webáruházból
Boxkesztyű a Budopest Küzdősport webáruházból

A boxkesztyű tisztán tartása nem csak azt jelenti, hogy az esetleges testnedvektől (vér, izzadság) kell megtisztítani, hanem ápolni is kell az edzőkesztyűt.

Alapvető szabály, hogy edzés után mindig ki kell szellőztetni a boxkesztyűt. Edzés közben a kéz alaposan beleizzad a kesztyűbe, ha a folyamatosan nedves az izzadságtól, akkor könnyen elszaporodnak benne a gombák. Ettől pedig kellemetlen, büdös lesz belül a boxkesztyű. Ezért kell figyelni arra, hogy soha ne maradjon nedves a kesztyű, hanem mindig szárazra kell szellőztetni, nem utolsó sorban a nedves boxkesztyű is hamarabb tönkremegy. A bandázs használata ugyanolyan egyértelmű legyen, mert ezzel nem csak a sérüléseket lehet megelőzni, de a kesztyű élettartamát is megnöveli, mivel magába szívja az izzadságot. A bandázs tisztán tartása is fontos, érdemes sűrűn kimosni.

A boxkesztyű nem zsákolásra való, arra ott a zsákolókesztyű, mivel a boxzsáktól a kesztyű belseje könnyen elveszíti formáját, ez pedig balesetveszélyes.

A boxkesztyű külső ápolására is érdemes odafigyelni, amivel kedvenc „edzőtársunk” élettartamát lehet meghosszabbítani, ehhez nem is kell semmi mást tenni, mint testápolóval vékonyan bekenni a bőr részét. Már, ha bőrkesztyűről beszélünk, itt is oda kell figyelni, hogy csak a bőrt kenjük be. A műbőr kesztyűt vizes ronggyal kell áttörölgetni, utána pedig szárazzal.

Sem a bőr, sem a műbőr kesztyűt nem szabad a tűző napon, vagy fűtőtesten szárítani, ezzel csak tönkretesszük, emellett sem a boxkesztyű sem mosógépbe, sem kézzel nem mosható, nem szárítható még hajszárítóval sem, mert ezek mind-mind tönkreteszik.

További bejegyzések