Az ügyvédi kamara a szakma érdekérvényesítő szerve

Magyarországon csak a kamarai tagsággal rendelkező ügyvédek praktizálhatnak
Magyarországon csak a kamarai tagsággal rendelkező ügyvédek praktizálhatnak

Magyarországon csak a kamarai tagsággal rendelkező ügyvédek praktizálhatnak, akik kötelesek tagdíjat fizetni. Egy országos szervezet az ügyvédi kamara, amely területi egységekből épül fel és saját költségvetéssel rendelkezik. Egy ügyintéző szervezet, amelynek a fő szerepe a szakma érdekérvényesítése. A területi kamarák határai mindig megegyeznek a megyei bíróságokéval.

A Magyar Ügyvédi Kamara szervei hierarchikusan épülnek fel, melyek a következők: teljes ülés, elnökség, választási bizottság, fegyelmi bizottság, összeférhetetlenségi bizottság és az ellenőrző bizottság.

Nem vezet könnyű út ahhoz, hogy valaki az ügyvédi kamara tagjává váljon. Minden ügyvédjelöltnek a sikeresen megszerzett diploma után 3 évet kell egy ügyvédi irodánál kell eltöltenie. Kötelezően kell regisztrálnia magát a kamaránál, melyek az összege 60-300 ezer Ft között van. Ettől még nem lesz kamarai tag az adott ügyvédjelölt. Az iroda ahol, dolgozik bizonyos ügyeket rábízhat, kivéve másodfokú büntetőeljárást. A jelöltségi idő alatt a kamara által szervezett továbbképzéseken kell részt venni. 3 év elteltével az ügyvédjelölt jelentkezhet jogi szakvizsgára, melynek a sikeres letételét követően az egyszeri regisztrációs díj megfizetése után már kérhetjük felvételünket az ügyvédi kamara soraiba.

Aki praktizálni szeretne, annak felelősségbiztosítást kell kötnie, illetve rendszeres tagdíjat köteles fizetni. Minden esetben a kamarai tagoknak le kell tenniük a hivatali esküt is.

A praktizálás alatt többszöri alkalommal kell részt venni képzéseken, melyek során a legfontosabb változásokat mutatják be.

További bejegyzések