Beltéri és kültéri kialakításhoz is felhasználható a terméskő

terméskő
terméskő

A hasított kő elsősorban homlokzati és lábazati falazóanyagként használatos. Most azonban már 4-5 cm-es vastagságban is kapható és dekorációs elemként szokták felhasználni. Megjelenésen nagyon közkedvelt, egyedi és magával ragadó. A rusztikus díszítőkő nevet méltón viseli. Felülete nem csiszolt, nem fényes, hanem megmunkálatlan. A hasított kő nyers, tört vagy fűrészelt állapotban vásárolható meg. A rusztikus terméskő burkolat formája lehet szabályos vagy szabálytalan.

Elegáns és nagyon jól alkalmazkodik bármilyen építészeti irányzathoz. Ha rusztikusabb jelleget szeretnénk, akkor az eredeti formában meghagyott terméskövek lapjait használjuk fel. Teraszburkolatként, támfalak és kerti tipegők kialakításánál is felhasználható. Sokan lépcsőburkolatként rakják le. Beltéri kialakításnál padlóra, falra, kandallóburkolatként vagy konyhai esetleg fürdőszobai pultlapként is megjelenik a hasított kő. A nálunk megtalálható terméskő falburkolat kültéri alkalmazásra a kvarcit, homokkő, dolomit és fillit anyagok ajánlottak.

Ezek nagyon jó kopásállósággal bírnak. Beltéri kialakításához vegyünk palalapokat. Többféle méretben és formában rendelhető. A kültéri terméskő fagyálló. Idetartoznak bizonyos mészkövek és homokkövek is. Vannak, akik fürdőszobába is használják ezeket a burkolatokat. Nagyon jól ragasztható beton alapra is. Sóderágyba is fektethető. A nem fagyálló terméskő természetes alapanyagokkal is lehet kombinálni. Nagyon jól harmonizál fa- és fémbútorokkal.

Nagyon könnyű tisztántartani, hiszen a terméskő felülete nem lyukacsos. Ha a terméskő lapok megsérülnek, akkor bármikor le lehet őket cserélni. A megvásárolható terméskő burkolat színei: szürke, lila, ezüstös, rózsaszín, sárga, fehér, barna és fekete. A terméskő azért is jó választás, mert színben mindig eltérnek egymástól. Ez adja meg a terméskő burkolat szépségét. A gondos ápolásnak köszönhetően több éven át megőrzi eredeti állapotát. A szakszerű lerakáshoz mindig használjunk minőségi kőragasztót és kőfugázó alapanyagot.

További bejegyzések