Euró árfolyam változások a makrogazdasági hírek hatására

A gazdasági hírekre szinte minden esetben reagál az euró árfolyama
A gazdasági hírekre szinte minden esetben reagál az euró árfolyama

Kétségtelen, hogy ha devizaárfolyamokról beszélünk, akkor párhuzamosan beszélnünk kell arról is, hogy ezen árfolyamok változásának tanulmányozásakor mennyire figyelembe kell venni a makrogazdasági hírek és bejelentések nyomán kialakult árfolyam ingadozásokat. Az ilyen típusú árfolyam reakciókat leginkább empirikus megközelítésben tudjuk értelmezni és megfigyelni.

Megfigyelések és tanulmányok azt bizonyítják, hogy a makrogazdasági hírek és bejelentések hatására minden alkalommal változik a devizaárfolyam, mi leginkább az euró árfolyamokban bekövetkezett változásokra lehetünk figyelmesek az ilyen jellegű bejelentéseknél, amihez olykor még szakértőnek sem kell lenni, hogy meglássuk, megérezzük.

Van azonban annak kiemelt jelentősége, hogy a hírek hatására azonnal reagál a devizaárfolyam vagy pedig idő kell, míg a piac feldolgozza és árfolyamaiba beépíti a híreket.
Ennek egyetlen oka van, amit szintén az empirikus és a szubjektív szférában kell keresnünk, mégpedig az, hogy a piac szereplői különbözőképpen vannak informálva, valamint eltérően értékelik, értelmezik a híreket.

A makrogazdasági hírek és bejelentések általánosságban két komponens szerint jutnak el a piac szereplőihez. Először a mindenki által ismert tény jut el, a tényeket a piaci szereplők egyformán értékelik és értelmezik, s ebben a tekintetben a deviza vagy csak az euró árfolyama meghatározható, és szinte borítékolható módon reagál. A makrogazdasági hírek és bejelentések másik része a nem mindenki számára ismert tény, ami vagy nem minden piaci szereplő számára elérhető vagy elérhető ugyan, de lehetőség van a különféle értelmezésre.

Ebben az esetben a deviza és euró árfolyamok csak később reagálnak, s megtörténhet az is, hogy nem lehet pontosan előre meghatározni a változás módját.

Legyen szó bármelyik devizáról vagy euró árfolyamról, mindez napjaink meghatározó része lett, a napi szinten többször frissülő árfolyam-állás nem csak a kereskedői életben, hanem a civil emberek számára is meghatározó lehet.

További bejegyzések