A villásdugó bekötése megoldható házilag is, de csak bizonyos feltételek mellett

villásdugó bekötése
Villásdugó bekötése

Az egyszerűbb villanyszerelői munkák akár házilag is elvégezhetőek, a minimális szakértelem és a szükséges szerszámok, kellékek birtokában. Ilyen tevékenységi kör a villásdugó bekötése is, ami a könnyű épületgépészeti feladatok közé tartozik, de teljesen laikusként nem ajánlott az elvégzése, ugyanis az áram nem játék! A konnektor megvásárlása előtt ajánlott tájékozódni az ár és a minőség tematikában, mert nem biztos, hogy éppen a legkevesebbe kerülő darabot kell beszerezni, mivel ezek talán nem eléggé időtállóak és biztonságosak.

Amint megvan a konnektor, kezdődhet a villásdugó bekötése. A nulladik lépés a hálózat áramtalanítása és a kóboráram meglétének az ellenőrzése a fázisérzékelő eszközzel, más néven fázisceruzával. A tényleges munka kezdetén el kell távolítani a régi burkolatot, szigetelt csavarhúzóval, majd ellenőrizni kell a meglévő vezetékeket, amelyekből 3 kell legyen: a fázis, a nulla és a földelés. A villásdugó bekötése esetén, a fázis és a nulla felcserélhető egymással, a földelésnél már nem áll fenn a csere lehetősége. A helyes munkavégzés céljából mindenképp ajánlott követni a bekötési rajzot és ellenőrizni a munkát a fázisceruzával. Amennyiben bizonytalanság merülne fel a villásdugó bekötése során, mindenképp szerelőt kell hívni!

Vannak olyan egyszerű épületgépészeti munkálatok, amelyek akár házilag is elvégezhetőek. Alapszintű villanyszerelői ismeretek birtokában, egy standard villásdugó installálása gyerekjáték, az alternatív kapcsolók bekötése viszont már kihívás elé állítja a munkavégzőt, itt már nem elegendő felismerni a nullát, a fázist és a földelést. Ezek a konnektorok váltókapcsolók, amelyekből rengeteg alacsony minőségű van jelenleg a kereskedelmi forgalomban. Mindenképp ajánlott magasabb kategóriájú darabot beszerezni. Amint ez megvan, kezdődhet az alternatív kapcsolók bekötésének nulladik fázisa, mégpedig a háztartás áramtalanítása, ezzel elkerülhető az áramütés esélye.

A neten számos műszaki rajz, leírás és felvétel található az alternatív kapcsolók bekötése tematikában, ily módon is lehet tájékozódni, de igen körültekintően. A sima villásdugótól eltérően, a váltókapcsoló nem 3, hanem 4 elektromos csatlakozóval rendelkezik. A kapcsolón lévő L jel helyére kell kötni az egyik oldalon a fázis vezetéket, a másik oldalon pedig a lámpa vezetékét. A kettős változat csak a fázisvezetőt szakítja meg, akárcsak a keresztváltó kapcsoló. Ezek tetszőleges mennyiségben köthetőek be egy hálózatba. Az alternatív kapcsolók bekötése impulzus relével történő változata akkor aktuális, amikor szükség van a vezetékezés leegyszerűsítésére.

További bejegyzések