Zuglói intézményünk programjaiból:

Olajág Otthonok

Radnóti estet tartott az Olajág Otthonok zuglói idősek otthonának egyik lakója, Udvaros Béla színházi rendező. „Sem emlék, sem varázslat” volt a címe annak az irodalmi előadásnak, melyet a húsvétot megelőző nagyhéten tartott a zuglói idősek otthonában Udvaros Béla. Az ismert színházi rendező előadásai – emlékezetes maradt számunkra az adventi-karácsonyi is – különleges színfoltjai a Paskál Otthon kulturális életének.

Témaválasztásban és előadásmódjában tükröződik mély emberismerete és sok évtizedes előadói gyakorlata egyaránt. „Főrendezőm az Élet” címmel legújabban megjelent könyvében e sok-sok évtizedes tapasztalatszerzés műhelytitkaiba avat be minket. Mikor Radnótiról beszélt érezhettük, hogy a nagy költőhöz hasonlóan az ő élete és művészi pályafutása is egyúttal tükörképe annak a kornak, amelyben élt. Az élet őt is számtalanszor állította nehéz megpróbáltatás elé. Ami átsegítette őt a kríziseken, az a gondviselésbe, a művészetbe és feleségébe, művésztársába, DévayCamillába vetett hite volt. Radnóti esetében felesége, Gyarmati Fanni volt az, aki később kiegészítette és kiadta férjének posztumusz kötetét „Tajtékos ég” címmel. Udvaros Béla előadásából erőt meríthettek hallgatói, hogy bár sokszor tajtékos az ég felettünk, az emberi lélek mindig kész a megújulásra, az alkotásra.

Az Olajág Otthonok zuglói öregek otthonában Moldova György, Kossuth-díjas magyar író volt vendégünk. A népszerű író kivételes méretű érdeklődést vonzott, s nézőközönsége, az idősotthonok lakói megkülönböztetett figyelemmel hallgatták előadását, mely nagy hatással volt minden résztvevőre. A szerző az egyórás beszélgetés után dedikálta legújabb könyvét, a nyugdíjasokról készült riportot tartalmazó „Kegyelemkenyér” című alkotást, de a korábbi könyveit is szívesen ellátta kézjegyével, ha lakónk ezt igényelték.

Kívánságlista programunk keretében újabb vágyat válthattunk valóra, amikor a Nemzeti Színházba látogattunk és megtekintettük az Éden Földön – Hani Istók Legendája című előadást. Nem csupán a magas szintű előadás örömét tudtuk lakóink számára biztosítani, hanem utána egy személyes találkozót is a darab egyik főszereplőjével, Tompos Kátya művésznővel, aki épp aznap tartotta a születésnapját. Az Olajág Idősek Otthonainak lakói először kissé félszegen, majd egyre inkább felbátorodva kérdezgették a Művésznőt, aki mindenre készségesen válaszolt. A Művésznő érdeklődéssel hallgatta az idősotthon egyik lakóját, aki az 1930-as években szintén a Nemzeti Színházban kezdte meg színésznői pályafutását.

Az idősgondozásban fontos szerepet kap az egészségügyi ellátáson túl a kultúra is.A Nemzeti Színház előadásában a Vörösmarty Csongor és Tünde című színdarabját is megtekinthették az idősek otthona lakói. Ez a mű drámairodalmunk egyik alapműve, amelyAz ember tragédiájával és Bánk bánnal alkotja a klasszikus magyar drámai triászt. Színházaink műsorán folyamatosan szereplő alkotás, az előadások stílusa korszakról-korszakra változik a mesei ábrázolástól posztmodern kompozíciókig. Az Olajág Otthonok zuglói intézményének lakói számára örök emlék marad a csodálatos előadás.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések