A vermut egy különleges, fűszeres boralapú ital, amit gyógynövényekkel, fűszerekkel és néha gyümölcsökkel ízesítenek. Eredetileg emésztést segítő gyógyitalnak készült, ma viszont önállóan és koktélalapként is népszerű. Létezik édes (rosso), száraz (dry) és fehér (bianco) változatban is. Egyes helyeken a vermut gyakran aperitifként fogyasztandó, de olyan klasszikus italok alapja is lehet, mint a Negroni vagy a Manhattan. A különböző stílusok eltérő ízvilágot kínálnak.
A száraz verziók frissítőek és fűszeresek, míg az édesek gazdagabbak, mélyebb aromákkal rendelkeznek. Az egyik legismertebb és legnemesebb a Carpano Antica Formula, ami prémium kategóriát képvisel. Eredeti receptjét Antonio Benedetto Carpano alkotta meg 1786-ban, Torinóban. Azóta is a tradíció és minőség szimbóluma. A Carpano Antica Formula vermut mély rubinszínű és már az illatával elvarázsol, mivel vanília, szegfűszeg, kakaó és szárított gyümölcsök aromája keveredik benne. Ízében gazdag, édes, de jól kiegyensúlyozott. Érezni benne a gyógynövények, narancshéj és mazsola harmóniáját.