Önkéntes nyugdíjpénztárak – Milyen hozamok érhetők el?

nyugdijbiztositas
Nyugdíjbiztosítás

Takarékoskodni nagyon sokféle módon lehet. Például egyénileg, ha otthon gyűjtögetjük a kis félretett pénzünket a családi kasszában. De annak sincs semmi akadálya, hogy nyugdíjpénztárt használjunk erre a célra. Ha például a 2006 és 2020 közötti 15 évben takarítottál volna meg nyugdíjpénztárral, akkor az éves nettó átlaghozamod valahol 3,05 és 7,47% között alakult volna attól függően, hogy melyik pénztár melyik portfólióját választod (forrás: nyugdijbiztositas.com).

Az előbbi példa alapján egyértelműen látszik, hogy az adott ideig befizetett összeg nemcsak gyűlik, hanem gyarapodik is. Ehhez viszont fontos megállapítani, hogy milyen portfóliót érdemes választani. Itt már egyre inkább kezdenek képbe jönni a különböző fogalmak, amelyek sokakat eltántorítanak attól, hogy a nyugdíjpénztár mellett döntsenek megtakarítás céljából. Elvégre ez megint egy bonyolult dolog, ami szintén arra épül, hogy összezavarják az ügyfeleket és lehúzzák őket pénzzel a bankok. Jogos a felvetés?

Természetesen nem és a számos ajánlatnak, portfóliónak korántsem az a lényege, hogy az ügyfeleket megtévesszék. A nyugdíjpénztár használata egyaránt előnyös a pénzintézetnek és az ügyfélnek. Sikeres végeredmény tehát akkor érhető el, ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen előnyökkel jár az önkéntes nyugdíjpénztár. Az is meglehet, hogy nem nekünk való ez a megtakarítási forma. Ám ez is csak akkor derül ki, ha alaposan feltérképezzük az ezzel kapcsolatos lehetőségeinket.

A Grantis pedig éppen erre szakosodott, hogy egyértelműen, a naprakész információk alapján utat mutasson azoknak, akik szeretnék igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztár megtakarítást. Így egyértelműen kiderül, hogy miért vagy miért nem érdemes az adott portfolió mellett dönteni. A weboldalon minden ehhez szükséges információ megtalálható, amelyek alapján könnyebb lesz eldönteni, hogy megéri-e igénybe venni az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítást vagy sem. Mint mindennek, ennek is vannak előnyei és hátrányai, ezekkel pedig nem árt tisztában lenni.

További bejegyzések