Nyugdíj előtakarékosság közti különbségek – Itt egy kis segítség a választáshoz

nyugdíj előtakarékosság
Nyugdíj előtakarékosság

A világ egyre inkább kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenképpen érdemes megnézni, hogy mibe lesz fektetve. A gazdasági trendek az elmúlt években, az egymást érő válságok miatt olyan feltételeket teremtettek, amelyek komoly létbizonytalanságot idéztek elő. Jogosan merülnek fel bizonyos kérdések, például a nyugdíjakkal kapcsolatban. Még akkor is, ha ez a társadalombiztosítási rendszer garantált, bőven elég, ha a gazdaság megrokkanása miatt valaki évekre kiesik a folyamatos munkavállasából vagy a megszokottnál alacsonyabb bérért kénytelen dolgozni.

Mivel a nyugdíj a fizetés és az azok után járó befizetések függvénye, ezért ez döntő jelentőséggel bír. Mit lehet akkor tenni, ha valaki fél attól, hogy kevesebb jut neki, mint amiből meg tud majd élni? Ilyen helyzetben válogatni lehet a különféle megtakarítási formák között, de itt is megéri alaposan körülnézni először. Sok szemponttól függ, hogy melyik nyugdíj előtakarékosságot érdemes választani. Összességében 3 fő kategória létezik.

Ez az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ) és a nyugdíjbiztosítás. Természetesen mindegyik rendelkezik különféle variációkkal, ami többnyire a kínáló intézet portfóliójától függ. Ami a NYESZ-t illeti, ott kell legnagyobb figyelmet szentelni a részletekre. Ennél ugyanis minden saját kézben van. Bár nincsenek megkötések, amelyek kötelezettséget írnának elő, de a befektetett összegekkel mindenkinek magának kell bánnia, mondhatni kereskednie.

Ez komoly pénzügyi ismereteket követel és a hozamok megléte szintén az ügyességtől függ. A másik két opció ezzel szemben egyszerűbb, hiszen ott profi szakemberek végzik a befektetéseket és a hozamok is lehetnek fixek, bár ilyenkor az érték alacsonyabb, de nincs felesleges kockázat. Megéri megfelelő odafigyeléssel és független tanácsadó segítségével felmérni a teljes palettát, majd személyre szabottan választani. Itt az ideje mielőbb nekilátni a jövő megalapozásának, mert az évek gyorsan eltelnek és ki tudja mit hoz magával mindez! Ha van miből, akkor legyen félretéve, mert biztosan jól jön majd némi plusz a későbbiekben!

További bejegyzések