Nélkülözhetetlen anyagok az autóban: motorolaj és fékolaj

Minőségi motorolaj
Minőségi motorolaj

Amikor motorolajról beszélünk, úgy gondolnánk, sok hozzáfűznivalónk nem lehet a dologhoz, mert autóvásárláskor a gyártó meghatározza milyen olajat töltsünk a motorba. Igen ám, de a legtöbb autótulajdonos nem számol azzal az elhanyagolhatatlan ténnyel, hogy a motor a használat során bizony öregszik, kopik. Másrészről az is mérvadó lehet, hogy hazánkban a legtöbb autóvásárlás már használtan történik, ilyenkor viszont már egy kopottabb motort kap a vásárló, amihez meg kell találni a megfelelő motorolajat, mert könnyen megtörténhet, hogy előző gazdája nem az ideálisat adagolta.

A motorolaj, amire szüksége van autójának csakis megfelelő minőségű lehet. A motorolaj választást az autó technikai felépítése, a külső környezet, a hőmérséklet, a páratartalom is meghatározza, nem utolsó sorban még a felhasználás jellege is. A vezetési stílustól is függ, milyen motorolaj az ideális.

Ha a hőmérsékleti tényezőt nézzük, akkor nem kérdés, hogy annak változása is meghatározza a motorba kerülő olaj karakterét, ezért kell hideg időben vékonyabb olajat tölteni a motorba, mert a hidegben történő indításkor a vékonyabb olaj hamarabb keni az alkatrészeket. Ez azért is fontos, mert a motor legnagyobb kopása indításkor történik, és ha a kenőanyag nem ér el minél hamarabb a rendeltetési helyére, akkor hosszú távon a motor káros mértékű kopásához vezethet.

Ahogyan a motorolaj fontos kenőanyaga a motornak, úgy a fékolaj, hogy meg tudjon állni autójával elengedhetetlen feltétel. A tél közeledtével pedig érdemes figyelni a fékolaj tartályra, és az előírt időben lecserélni azt, még mielőtt komolyabb baj történne. A fékolaj kritikus hiányáról a legtöbb modern autóban ugyan kapunk a műszerfalról visszajelzést, ám így elindulni egy hosszabb útra felelőtlenség lehet. Ezért tél közeledtével feltétlenül körültekintően kell a fékolajról gondoskodni, annak cseréjét pedig nem tovább elodázni, mint három év. Ahogyan a motorolaj a motor biztonságos üzemeltetéséhez járul hozzá, a fékolaj az autó és a benne ülők elengedhetetlen biztonsági kellékei.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések