Mit kell tudni a zuhanásgátlóról?

Zuhanásgátló

Az alpintechnikával foglalkozó cégeket gyakran kérdezik a vásárlók, érdeklődők a bizonyos eszközökre vonatkozó bevizsgálásokat és érvényességi időket illetően. Ez mindenképp fontos lehet a zuhanásgátló esetében, amelyiknek a vizsgálata időközönként igenis elengedhetetlen.

A szakértők mindig felhívják arra a figyelmet, hogy a zuhanásgátló egyéni védőeszközt az első használatba vételtől számított minden évben a gyártó által végzett, szabványnak megfelelő időszakos felülvizsgálatnak kell alávetni. Ez pedig természetesen a tulajdonos vagy épp a munkáltató felelőssége. A zuhanásgátló és a testheveder, illetve az ehhez hasonló tartozékok mindig el vannak látva egy gyártási idővel, amiknek az érvényessége 5 évre szól.

Ennek elteltével ki kell vonni a használatból és a vonatkozó előírások szerint részletes gyártói felülvizsgálatra szükséges küldeni vagy meg kell semmisíteni azt. Ezáltal meg lehet szabadulni attól a zuhanásgátló eszköztől, amelyik nem használható már száz százalékos biztonsággal. Csakis így lehet a balesetek kockázatát minimálisra csökkenteni. Jogosan merülhet fel a kezdő hegymászókban a kérdés, hogy hol lehet beszerezni egy tartós kelléket?

Akik már otthonosan mozognak ebben a világban, legtöbbször azt tanácsolják a laikusoknak, hogy egy szaküzletben vegyék meg. Azonban az igazán tapasztaltak, akik már nem egyszer vásároltak ilyet és ehhez hasonló eszközt tudják, hogy akinek nem csak a nívó számít, hanem az ár, az inkább a webshopoktól fog vásárolni. Általában az itt található zuhanásgátló olcsóbb, mint egy ismertebb szakboltban vagy nagyobb áruházban lévő.

További bejegyzések