Miből is épül fel a rács?

Horganyzott rács

Nyilván a szakemberek jobban tudják, mint a hozzá nem értők és a laikusok, hogy a különböző típusú rácsokat mennyi mindenre lehet használni.

A változatos felhasználás azonban nem garantált, ha a rács gyenge, nem bírja a nagyobb terhelést, vagy nem biztosított a csúszásmentes adottság sem. A megfelelő rács egyik alapeleme a keret. Ez a rész a teljes szerkezet egységét adja, és azt is lehetne mondani, hogy keretbe foglalja a járórács fő- és mellékbordáit. Miért mondják sokan, hogy ez a lehető legmasszívabb kell legyen? Talán azért, mert a keret minősége növeli a rács merevségét. A rácsosztásról sem szabad itt megfeledkezni. Ez megadja a fő- és mellékbordák tengelytávolságát.

A mai modern technológiai megoldásoknak hála, könnyebben elérhető a főbordák sűrítése, ami nyilván még nagyobb terhelést biztosít. A jó rács ismérve az, hogy a kétfajta bordák felső éleit úgynevezett kicsípések borítják, amik garantálják a nélkülözhetetlen csúszásmentességet. Ezen szerkezet megvételénél kötelező a fent említett adottságokat figyelembe venni.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések