Miben tud segíteni a gyerekeknek a homloklebeny terápia?

Homloklebeny terápia
Homloklebeny terápia

Az élet néha váratlan fordulatokat hoz, amelyekre előre senki nem számít, mégis ezek között meg kell tanulni helytállni, megmaradni. Ilyen lehet az is, amikor az iskolában vagy már az óvodában kiderül, hogy a gyermeke viselkedése eltér a megszokottól, vagyis viselkedésében, tanulásban, az összpontosításban, esetleg a kommunikációban a megszokottól eltérő magatartást tanúsít, gyengébben teljesít, esetleg a szavakkal nem igazán tudja kifejezni a gondolatait.

Nem kell feltétlenül pánikba esni, ugyanis ez nem azt jelenti feltétlenül, hogy a gyerek fogyatékos lenne, hanem előfordulhat, hogy olyan problémával küzd, ami orvosolható, sőt, a megfelelő terápiával kiküszöbölhető. Ilyen esetekben ajánlott felkeresni egy szakembert, aki segít megállapítani a pontos problémát. Nem ajánlatos belemenni a feltételezgetésekbe, hiszen a megfelelő képzettség hiányában csak találgathat az ember. A Budai Mozgásfejlesztés nevű intézmény, aminek székhelye Budapesten, a Tárogató út 2-4 szám alatt található, a II. emeleten, az ilyen jellegű problémák kezelésében és kiküszöbölésében nyújt segítséget. A konzultáció során megállapítják a problémát, meg a terápiát, ami javíthat a páciensek állapotán. Többek között a homloklebeny terápia mozgásgyakorlataival igyekszenek segíteni a gyermekek figyelem fenntartását, koncentrációját, illetve fejleszteni a tanulási képességüket. Ezek a mozgások működésbe hozzák az agynak a homloklebeny részét, ami a tervezést, az önuralmat, az elvont, illetve a logikus gondolkodást teszi lehetővé.

A homloklebeny terápia tehát segít abban, hogy azok a funkciók, amikért az agynak ez a része felelős, a gyerek korának megfelelő szintet érjék el, ami azt eredményezi, hogy a fenti problémák eltűnnek, így a gyerek felzárkózhat a társaihoz a tanulásban. Természetesen ez nem megy egyik napról a másikra, azonban a terápia során tapasztalható lesz a fejlődés, ugyanis annak kezdeti fázisában egyszerűbb feladatok megoldására sarkallják a gyerekeket, később viszont a feladatok fokozatosan nehezebbé vállnak.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések