Melyik nyugdíj előtakarékosságot válasszam?

nyugdíj előtakarékosság
Nyugdíj előtakarékosság

Nagyon sok fiatal és középkorosztály-béli készül arra, hogy nem fog majd olyan összegű nyugdíjat kapni, amiből olyan életszínvonalat tudna fenntartani, amelyet szeretne. És ez nem csupán közbeszéd, hanem valamilyen formában még az állam is elismeri, így valamilyen takarékosságot mindenképpen szükséges beiktatni, de persze nem úgy, hogy a párnánk alá tesszük a megtakarított pénzünket. Több tényezőn múlik, hogy számodra melyik lehet a legjobb nyugdíj előtakarékosság.

Az egyik legrégebbi módszer az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), ami az alkalmazó cégeket is bevonta (adókedvezménnyel) az alkalmazottak állami nyugdíjának kiegészítésébe. Ennél az előtakarékosságnál előre összeállított portfóliókba fektethetjük be a pénzünket, amire általában 3-5-féle választási lehetőségünk van. Nagy részükben magyar állampapírt, hazai értékpapírokat, kisebb részben pedig nemzetközi eszközöket lehet találni. Azonban az ezeken az egyenlegeken tárolt pénz nagyon kevés, sokan 2-3-4 000 forintot fizetnek be, ami értelemszerűen nem fog túl nagyra nőni a nyugdíjig sem.

A másik a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), amelynél kizárólag rajtunk múlik, hogy milyen hozamokat érünk el. Egyszerű értékpapír számla ez, amely óriási szabadságot, de egyben felelősséget is ad. Ha nem foglalkozunk vele, akkor egész egyszerűen nulla lesz a hozamunk. Ezért ez a módszer tapasztalt kereskedőknek, tőzsdézőknek ajánlott, akik szívesen foglalkoznak nap, mint nap a pénzzel.

A legfrissebb olyan támogatási forrás a nyugdíjbiztosítás, ahol 20%-os adókedvezményt vehetünk igénybe, amit a 2014-es személyi jövedelemadó törvény tesz lehetővé számunkra. Rengetegen választották ezt a nyugdíj előtakarékossági formát az utóbbi 7 évben, amin egyáltalán nem kell meglepődnünk, hiszen jóval több pénzt találunk a létező számlákon, mint az önkéntes nyugdíjpénztár esetében. Mondjuk, ez annak köszönhető, hogy itt a minimum rendszeres megtakarítás havi 10 000 Ft. A nyugdíjbiztosításnál nagy a választási lehetőségünk, 5-20 különböző portfólió közül dönthetünk.

További bejegyzések