Koronavírus tesztelési lehetőségek Székesfehérváron

székesfehérvári PCR tesztállomás
Székesfehérvári PCR tesztállomás

Bár egy kicsit most engedni látszik a koronavírus helyzet, de azért elmondható, hogy még mindig nem mehetünk bárhová a védettségi igazolvány nélkül. Szerencsére, a Margit Laboratórium az ország több városában nyitott mintavételi pontot, ahol el lehet végeztetni az igazolvány megszerzéséhez szükséges teszteket, például Székesfehérváron is. Többféle Covid tesztelési lehetőség is van ennél a székesfehérvári PCR tesztállomásnál. Nem csupán PCR tesztre van itt lehetőség, hanem ellenanyag vizsgálatra is, amelyiknek az eredménye, ha kimutatja a védettséget, akkor az alapján védettségi igazolványt is lehet igényelni.

Bár a PCR teszt eredményét nem lehet néhány perc alatt megkapni, mint a gyors tesztek esetében, viszont mindössze 24 órát kell rá várni. Ez annak tulajdonítható, hogy ezen vizsgálat megfelelő elvégzéséhez szakképzett személyzetre és speciálisan felszerelt laboratóriumra is szükség van. Szokták kérni ezt az analízist akkor, ha házi hatósági karanténból szeretnének hamarabb szabadulni, de nagyon gyakran nélkülözhetetlen utazáshoz is.

Természetesen, abban az esetben is szükséges a PCR teszt elvégzése, ha valaki mielőbbi bizonyosságot akar arról, hogy elkapta-e a fertőzést, mivel fontos, hogy baj esetén minél előbb el tudja kezdeni a gyógyszeres kezelést. A Margit Laboratórium székesfehérvári mintavételi pontján elvégeztethető ellenanyag vizsgálatoknak is több fajtájuk ismert. Az egyik, amit az emberek még kevésbé ismernek, a Centaur nevű, semlegesítő antitestvizsgálat, ami nem a fertőzés meglétéről ad tájékoztatást, hanem az analízis pillanatában meglévő védettségről és annak mértékéről.

Ez azt jelenti, hogy a Centaur teszttel kimutatható mind a fertőzésen átesés, mind pedig az oltás után kialakult védettség. A védőoltást követően csak akkor érdemes elvégeztetni a Centaur antitestvizsgálatot, amikor már várhatóan kialakult a teljes védettség. A margitlab.hu portálon leírtak alapján bárki könnyen odatalál a mintavételi pontra, ha tesztet akar vagy szükséges elvégeztetnie.

További bejegyzések