Kábeldob vásárlás – Mire kell figyelni?

profibarkacs

Nem igazán lehet manapság olyan építkezést találni, ahol nincs valamilyen hosszabbító, kábeldob vagy adapter. Legtöbben a kábeldob mellett döntenek, hiszen tudják, mennyire sokoldalú tartozékról van szó. A kábeldob vásárlást nagyban megkönnyítik az olyan weboldalak, mint például a profibarkacs.hu.

Itt számos változatban megvehető a termék, aminek köszönhetően mindenki gyorsan hozzájuthat ahhoz a modellhez, amelyikre épp szükség van, hogy tökéletesen tudjon dolgozni. A megvásárlást követően fontos persze a kelléket rendeltetésszerűen használni. Sokan sajnos nem tudják, hogy miért kell mindig teljesen letekerni egy kábeldobot és miért szükséges azt maximálisan kibogozni.

Nos, minden a magas terhelésről szól. Amikor több, nagy igénybevételű eszköz is dolgozik a kábeldobról, kábeles dobozról, akkor a feltekert állapotban lévő kábel magja igen gyorsan felhevülhet. Ezért is tanácsos a hőmérsékletkapcsolók használata, amik nagyjából 65 Celsius-fok elérésekor teljesen megszakítják az áramot.

A túlhevülés elleni védelem hiányában a kábel szigetelése sajnos igen gyorsan leolvadna, ami a feltekerő készülék meghibásodásához, vagy súlyosabb esetben annak felgyulladásához is vezethet. Például egy fűkasza nagyjából 600 Watt értékkel dolgozik. Mit jelent ez?

Nos, ha a gyepet rendbe akarja tenni a tulajdonos és csak a fűvágót dugja be a kábeles dobozba, akkor nem teljesen letekert kábel esetén nem áll fenn kockázat, mivel kevesebb, mint 1 kW-ról van szó. Egy villamos fűnyíró ezzel szemben már akár nagyjából 1,5 KW-os értékekkel is dolgozhat, így azt csak egy teljesen letekert kábellel együtt szabad használni.

Ezért sem annyira meglepő, hogy rengetegen választják inkább a túlhevülés elleni védelmet. Hogyan működik ez? A túlhevülésvédelem akkor old ki, ha a dob magjában túlságosan megnő a hőfok. Persze akkor is reagál ez, amikor más hőforrás okozza a megnövekedett hőfokot, akárcsak a napsugárzás vagy a zárt térben lévő gépek hatása. Még több infót meg lehet tudni erről a profibarkacs.hu oldalon, ahol természetesen a vásárlás lehetősége is adott.

További bejegyzések