Gazdasági mediátor a problémák megoldásához

gazdasági mediátor
Gazdasági mediátor

Nagyon sok példát hallottunk már arról, hogy egy, esetleg két cégen belül milyen vitás helyzetek alakultak ki, amelyek később a működésre is jelentős hatást gyakoroltak. Kevesen tudják, hogy a gazdasági mediátor a vitás kérdések levezetője, akinek célja a vitázó felek kibékítése. Természetesen ehhez magas fokú szakértelem és türelem szükséges. A gazdasági mediátor elsősorban úgy áll hozzá a dolgához, hogy teljesen nyitott, ugyanakkor végig objektív marad.

Hiszen ahhoz, hogy egy olyan döntésre jusson majd, ami mindenkinek megfelelő, mérlegelnie kell az összes tényezőt. Ahhoz, hogy ezt meg tudja tenni, úgy kell funkcionálnia, mint egy pszichológusnak, hiszen muszáj kezelnie a kirobbanó érzelmeket. Az is fontos, hogy ügyvédként is helyt tudjon állni, ugyanis ismernie kell a vállalati nyelvezetet az ügyfelei miatt. Elsősorban olyan problémákat szükséges megoldania, mint a szerződéses, kártérítéses és tulajdonosok közötti viták, vagy az esetlegesen felmerülő kommunikációs zavarok.

Ehhez a mediációhoz nagyon hasonló foglalkozás is található már a mediátorok skáláján. Ugyanis a munkaügyi mediátor dolga nagyban megegyezik a gazdasági szférával. Természetesen a fő feladata a vita helyénvaló kezelése anélkül, hogy bármelyik félben valamilyen apró tüske maradjon a viszályból. Azonban a szakterület egy kicsit más, mivel a munkaügyi mediátor inkább a munkahelyen történő vitás helyzeteket próbálja meg orvosolni.

A leggyakoribb ilyen helyzetet az okozza, amikor valamelyik fél nem tartja be a szerződést. Ilyenkor annak érdekében, hogy a viszály meg legyen oldva, de ne is keltsen nagy fennforgást a hír, érdemes munkahelyi mediátorhoz fordulni. Ugyanis neki a munkaleírásába az is beletartozik, hogy megőrizze a mediáció során elhangzott tényeket és információkat. Ezért minden veszélytől mentes lehet a felekre nézve a szakember felfogadása. Persze arra is nagyobb esély van, hogy orvosolni tudják a problémát egy hozzáértő segítségével, mint arra, hogy az évekig is eltartó per valamilyen megoldást hozzon.

További bejegyzések