Van egy ital, amire a régi orosz birodalom egész kiterjedésében állami monopólium volt elrendelve. Kérdés nem lehet, hogy a vodka ez az ital. Az első megjelenése ennek az italnak az 1400–as évek közepére tehető, történelmi adatok alapján.
Elsőként monostorokban kezdték el előállítani, ami a letelepedés hatására megindult gabonatermesztésnek köszönhető és az ebből megmaradt gabona feleslegnek. Ez teljesen logikus, ugyanis ahogyan a mai paraszti gazdálkodásban is a többletgyümölcsből pálinkát főznek, úgy a régi időkben sem hagyhatták, hogy a felesleg kárba vesszen.
A mai napig jó minőségű és nagyfokú tisztaságú orosz vodka elkészítésének szabályait egy tudományos bizottság hozta létre. Ezt a bizottságot pontosan azért alapították, hogy pontról pontra megalkossa azokat a lépéseket, amelyeken végig kell haladni, hogy igazi orosz vodkát kaphassunk.
Az orosz vodka eleinte jellemzően csak 38,3 %-os volt, egészen addig, amíg 1866-ban az akkori pénzügyminiszter adózási okokra hivatkozva úgy határozott, hogy inkább egy kerek számban a 40 %-ban határozza meg az ital gyártási szeszfokát.