Az esztergagépek fajtái: melyiket érdemes választani?

Esztergagépek
Esztergagépek

Először azt kell meghatározni, hogy milyen anyagot szeretnénk esztergálni. Ennek tekintetében választhatunk műanyag, fa vagy fém megmunkálására alkalmas gépet is. Működésük és felhasználási területük alapján is lehet csoportosítani az esztergagépeket. Aki egy ilyen eszközt szeretne beszerezni otthonra, az nyilván tisztában van azzal, hogy a használata szakértelmet igényel. Nem véletlen, hogy az esztergálás egy külön szakma, aminek az elsajátításához gyakran több évre van szükség.

Tehát, ha még csak kezdők vagyunk a témában, akkor érdemes az alapoknál, egy kisebb géppel kezdeni, amivel betekintést nyerhetünk az esztergagépek világába. Ezek a gépek lényegében két fő részből tevődnek össze. Az egyik a forgó főmozgás biztosításáért felelős, míg a másik az előtolásért. Az előtoló mozgást maga a szerszám végzi, míg a forgót ez esetben a munkadarab.

A legtöbben barkácsoláshoz a faesztergát szokták választani, mivel ezzel a természetes anyaggal egyszerű dolgozni és nagyon dekoratív, illetve praktikus dolgokat lehet előállítani a megmunkálását követően. A faeszterga egyik egyedi tulajdonsága, hogy a forgácsolószerszámot a kezünkbe tartva kell használnunk. Tehát ebben az esetben mi magunk végezzük az előtoló mozgást. A nagyobb munkadarabok megmunkálásához síkesztergákat használnak.

Ez főként ipari környezetben előnyös, csak úgy, mint a bonyolultabb, számítógép által vezérelt automata változatoké, amelyek az ismertebb nevükön a CNC gépek. Az egyetemes csúcsesztergák kategóriájába sorolható a revolvereszterga. Ebből található otthoni felhasználásra is alkalmas típus. A forgatható revolver cilinderre emlékeztető padon többféle kést lehet egyszerre befogni. Ezt elfordítva igény szerint bármelyiket használhatjuk. Rendelhetünk kisebb méretű mini esztergákat, amelyek kiválóan alkalmasak a pontosabb munkavégzésre. Ezeket gyakran műszeresztergaként is emlegetik. Nem árt alaposan utánanézni a megfelelő változatnak, mert az esztergagépek ára a néhány tízezres értéktől egészen a milliós nagyságrendekig emelkedhet.

További bejegyzések