A tönkölyliszt tudatos kiválasztása

Tönkölyliszt
Tönkölyliszt

Az áruházak polcai előtt állva, gyakran elgondolkodik az ember, hogy vajon melyik lisztfélét válassza. A széles kínálatban Ön is megtalálhatja a teljes kiőrlésű és a hagyományos változatokat egyaránt. A teljes kiőrlésű tönkölyliszt igen nagy sikértartalommal rendelkezik, ami az emberi szervezet számára jóval egészségesebb, mint a fehérliszt esetén. A tönkölybúza őrlemény hatszor több fehérjét tartalmaz, mint a közönséges búza. Ezen kívül az aminosav-összetétele is jóval kedvezőbb. A liszteket különböző betűkkel és számokkal is ellátják, amelyek segítenek eldönteni, hogy melyik változat a legjobb.

A tönkölyliszt csomagolásán megtalálható a TBL 70 vagy TBL 200 jelölés. Ebből egyszerűen lehet következtetni, hogy a TBL nem másnak a rövidítése, mint a tönkölybúza lisztnek. A 70-es és a 200-as szám pedig a hamutartalmat vagy a korpa tartalmat jelöli. Minél magasabb ez az érték, annál több korpa található meg az adott termékben. A tönkölyliszt rengeteg aminosavat tartalmaz, amire az emberi szervezetnek szüksége van. Egyes aminosavfajtákat ugyanis nem képes előállítani a szervezet, ezért külsőleg kell bejuttatni.

További bejegyzések