A tolóajtók és harmonika ajtók nem csak praktikusak

Tolóajtók és harmonikaajtók

Kisebb lakásokban, illetve helyiségekben a nyílászárók kérdése is okozhat fennakadást, mert sokszor annyi hely sincs, hogy egy hagyományos ajtót vagy ablakot hátra lehessen nyitni. Szerencsére a tolóajtók és harmonika ajtók remek alternatívát jelentenek, hiszen ezeket csak a fal mentén kell elcsúsztatni, így csupán egy akkora üres felületre van szükség az ajtónyílás valamelyik oldalán, amekkora maga az ajtó.

Azon kívül, hogy helymegtakarítás szempontjából is hasznosak, meglepően dekoratívak tudnak lenni a tolóajtók és harmonika ajtók. Hiszen már bármilyen színben és mintával kaphatóak, így dekorációs célokat is be tudnak tölteni. Ha két- vagy többszárnyas változatról van szó, akkor egymás mögé is becsúsztathatóak, vagy két irányba is el lehet tolni ezeket.

Ez szintén attól függ, hogy milyenek a szoba adottságai, hiszen hiába akarnánk kétfelé nyitni az ajtót, ha csak egyik felén van hely vagy felette. A tolóajtók és harmonika ajtók esetében még az is szóba jöhet, hogy a falba rejtsék ezeket. Ehhez vagy már előre úgy kell kialakítani a falat, hogy legyen benne egy rés, vagy lehet úgynevezett álfalat is építeni, ami majd elrejti a nyílászárót, amikor nyitva van.

Ezzel a megoldással még tágasabbnak tűnhet a helyiség, hiszen nem fog egy falat kitakarni az ajtó.  A tolóajtók és harmonika ajtók választhatóak direkt úgy, hogy passzoljanak a berendezéshez, így amikor csukva vannak, akkor a bútor részeként is értelmezhetőek. Ha üvegberakásos verziók mellett dönt, akkor a fénnyel is lehet játszani, aminek köztudottan nagy szerepe van a lakás hangulatának kialakításában és méretének optikailag történő módosításban.

Ugyanakkor, ha szeretnénk egybenyitni a tereket, akkor a tolóajtók és harmonika ajtók remek segítséget nyújtanak ebben, hiszen nem lesznek útban, mint egy normál modell, ami mindenképpen zavaró tényezőt jelentene. Csak félre kell csúsztatni ezeket és például egy összejövetel alkalmával nagy területet nyerhet, ami majd egy mozdulattal újra feloszthat és élheti tovább az összes lakó a saját kis életét.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések