A pajzsmirigy alulműködés hízás oka is lehet

Pajzsmirigy alulműködés hízás
Pajzsmirigy alulműködés hízás

A pajzsmirigy egy endokrin mirigy, amely hormonokat termel a szervezet számára. A hormonok kismértékű termelődése a pajzsmirigy alulműködés hízás vagy fogyás, azaz a testsúlyváltozás jelenségében látványosan érzékelhető. A pajzsmirigy alulműködés hízás esetén rendkívül zavaró lehet, hiszen a normáknak megfelelni vágyó tendenciák megkövetelik a nőktől, hogy karcsúak, legtöbb esetben nádszálvékonyak legyenek. Ez a tényező tehát stresszhez, depresszióhoz is vezethet.

A hormon elégtelen termelődésének következtében a fogyás lehetetlenné válik, miközben a betegségben szenvedő beteg sokszor nem tudja, hogy ennek mi áll a hátterében. A fogyás, a hirtelen súlycsökkenés is egy tünet lehet, amely ugyancsak zavaró azoknak, akik formásabbak szeretnének lenni. A megfelelő étkezés és testmozgás által az enyhébb esetekben egyensúlyba hozható a hormontermelődés, amely meggátolja azt is, hogy a pajzsmirigy alulműködés hízás jeleivel váljon súlyos problémává.

A szervezet egészségét tehát nem elég csak kívülről, hanem belülről is ápolni kell. Az alulműködés, illetve túlműködés esetén a tünetek könnyedén összetéveszthetőek. A pajzsmirigy alulműködés hízás esetén sikertelen diéták és önsanyargatások formájában is meghatározható. A pajzsmirigy alulműködés hízás oka is lehet, hiszen az emésztés, illetve az anyagcsere nehezen valósul meg a szervezetben a felborult hormonháztartásnak köszönhetően. A nők esetében gyakoribb eset, hogy az alulműködés kialakuljon, ami az állandó stressznek és aggodalomnak tulajdonítható.

Fontos észben tartani, hogy nem elegendő a diéták betartása, ha a szervezetben más nemű probléma is jelentkezik, például jód- vagy szelénhiány, mivel ezeket pótolni kell. Legtöbb esetben természetes úton, tengeri gyümölcsök, halak, tojás fogyasztásával is elérhető, viszont súlyosabb esetekben az étrend-kiegészítők széles skálája is segítséget nyújthat minden szenvedőnek. Az orvosi vizsgálat ajánlott azokban az esetekben, mikor a pajzsmirigy alulműködés hízás vagy más kóros elváltozás formájában jelenik meg a testen.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések