A naperőmű fajtáinak bemutatása

Naperőmű
Naperőmű

Egyre inkább kezdenek kimerülni a Földön található energiaforrások, ezért sokkal jobban kezdenek figyelni arra a nagyobb cégek is, hogy a megújuló forrásokból állítsanak elő energiát. Az áramhoz jutás egyik legelőnyösebb módját egyértelműen a naperőmű kínálja.

Ahhoz, hogy biztonságosan bele tudjunk vágni a dologba, ismernünk kell, hogyan is működik a rendszer. Elsősorban szükség van rengeteg napelemre, ugyanis ezek fogják majd fogadni a napsugarakat, amelyek energiává, azaz árammá alakulnak át.

Lényegében több fajtáját is meg tudjuk különböztetni a naperőműveknek, kezdve a napkollektorostól a napelemesen és fotovillamoson át a naphőerőműig. Például, ha csak áramot szeretnénk előállítani, akkor a legkedvezőbb választás a fotovillamos lehet, ugyanis ez a fajta a napsugarakat közvetlenül áramfejlesztésre használja.

A többi fajtáknál már hőt is nyerhetünk, azonban ezek sokkal bonyolultabb és drágább szerkezetek. A legnagyobb ismert naperőmű, amely szintén fotoelektromos, teljesítményben már meghaladja a 200 MW-t, és Kínában található.

További bejegyzések