A napelem hatékonysága változó

Egyre hatékonyabb a napelem
Egyre hatékonyabb a napelem

Az alternatív energiák közül a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott a napenergia. Számtalan helyen láthatunk már a tetőre felszerelve napelem paneleket, amelyek áramot termelnek. Ilyen eszközökkel már magánházaknál és kisebb energiaigényű cégeknél, üzemeknél is találkozhatunk. Népszerűségének egyik nyilvánvaló oka, hogy a napenergia kimeríthetetlen energiaforrás, legalábbis emberi léptékkel mérve. Másrészt ez egy tiszta és gazdaságos energiaforrás.

A napelem hatékonysága még nem a legmegfelelőbb, de már így is ki tudja elégíteni egy családi ház energiaszükségleteit. Ugyanakkor több típusa is van ennek, amelyek más és más hatékonysági fokkal rendelkeznek. Nyilván a hatékonyság növekedésével arányosan növekszik a napelem ára is. Ezért alaposan meg kell fontolni, hogy valóban szükségünk van-e a leghatékonyabb berendezésekre, vagy megelégszünk egy kisebb hatékonyságú, ám olcsóbb eszközzel is.

A leghatékonyabb napelem panelek az átlagember számára ma még megfizethetetlenek. Szinte szó szerint csillagászati összegekbe kerülnek ezek a berendezések, nem is csoda, hogy csak a NASA használja ezeket az űrállomások és az űrtávcsövek energiaellátásának biztosítására. Persze vannak ezeknél jóval egyszerűbb és olcsóbb rendszerek is, amelyek ma már bárki számára elérhető közelségbe hozzák a napenergiát. Ezek a készülékek is képesek annyi elektromos áramot előállítani, ami bőven elég egy energiatakarékos, környezettudatos család számára.

Sőt gyakran már kis energiaigényű gyárak, üzemek is alkalmazzák ezt a technológiát. A napelem tehát joggal tekinthető a jövő fő energia előállítójának. Jó esély van arra, hogy néhány évtizeden belül felváltja a fosszilis energiát, illetve radioaktív anyagot használó erőműveket. A napelem ugyanis tiszta energiát állít elő, így semmilyen környezetkárosító szennyezőanyagot nem bocsájt ki az energiatermelés során. Ugyanakkor az üzemeltetési és karbantartási költsége is sokkal kevesebb, így gazdasági szempontból is megéri naperőműveket használni a villamos energia előállítására.

További bejegyzések