A kockázatelemzés óvja az alkalmazottakat

Kockázatelemzés
Kockázatelemzés

Minden adott ahhoz, hogy nyissunk egy vállalkozást. Ezzel meg is tesszük az első lépést a siker felé. Azonban munkáltatóként tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve az alkalmazottak. A kockázatelemzés során felmérésre kerülnek ezek a körülmények és ezáltal a kiváltó okok a minimálisra csökkenthetőek.

A kockázatelemzés természetesen szakember végzi, hiszen másképp nem működne ez az egész dolog. Nem arról van szó, hogy leülünk az alkalmazottakkal szemben és szembesítjük őket azokkal a tényekkel, hogyha ezt így vagy úgy csinálják, akkor megsérülhetnek.

A kockázatelemzés során felsorolásra kerülnek a potenciális veszélyek, viszont ennek elkerülése érdekében, a munkaadó mindent megtesz, hogy biztonságos környezetet teremtsen az alkalmazottaknak.

Ha a kockázatelemzésben felsoroltak bármelyik pontja nem valósul meg a valóságban és emiatt az egyik alkalmazott egészsége vagy testi épsége károsul a munkavégzés során, akkor komoly büntetésre lehet számítani a hatóságok részéről, illetve nincs kizárva a kártérítés és az életjáradék fizetésének az esélye sem.

További bejegyzések