A kerítés építésének szabályai

A kerítésépítés szabályai
A kerítésépítés szabályai

A jó szomszédi viszony kialakítása és megtartása érdekében, érdemes már a legelején tisztázni a határokat és azt pontosan ki is kell jelölni, hogy a későbbiekben elkerülhessük a félreértéseket. Ennek a legjobb módja a kerítés építése. Azonban ilyenkor felvetődik egy nagyon fontos kérdés.

Kinek a feladata ezt végrehajtani? Az interneten nagyon sok információt találhatunk erről. A régi szabályok szerint, az utcáról nézve a telek jobboldalán, valamint a hátsó szomszéddal közös határszakasz hosszának a felén vagyunk kötetesek kerítést építeni.

Ezeknek az építményeknek a karbantartása és javítása is az építőkre hárul. Persze ma már ezt nem szabályozzák törvényekkel, viszont szokásjog formájában mind a mai napig ezeket alkalmazzák.

Természetesen közös megegyezés alapján ezen lehet változtatni, vagy el is hagyható a kerítés létesítése. Van azonban néhány előírás, amit mind a mai napig be kell tartani. Az egyik ilyen, hogy a tömör építmények nem lehetnek magasabbak két és fél méternél, hogy ne árnyékolják le teljesen a szomszéd udvarát.

További bejegyzések