A fűtőradiátornak fontos szerepe van

Fűtőradiátor
Fűtőradiátor

A motor működése során, igen nagymennyiségű hő szabadul fel, amit el kell vezetni, különben tönkretenné a szerkezetet. Az év jelentős részében ez hő felesleges, ezért a hűtőrendszer segítségével elvezetjük a motortól és kijuttatjuk a környezetben. Télen viszont, egy részét hasznosítani lehet az utastér fűtésére. Ebben segít nekünk a fűtőradiátor. Ez a szerkezet az esetek nagy részében a műszerfal alatt kap helyet.

Ha bekapcsoljuk a fűtést, akkor a motor hőjétől felmelegedett hűtővíz egy része áthalad a fűtőradiátoron és a kintről áramoltatott hideg levegőt felmelegíti, így az utastérbe már kellemes hőmérsékleten fog bejutni. Ez egy igen fontos alkatrésze tehát az autónak, hiszen nem kellemes a hidegben vezetni.

Elvonná a vezető figyelmét és az utasok is kényelmetlenül éreznék magukat. Mivel a fűtőradiátor fémből készül és víz kering benne, így idővel a korrózió károkat okozhat a szerkezetben. Főleg a hajlatoknál és az illesztéseknél jelentkeznek a problémák. Ilyen esetekben gyorsan kell cselekedni, mert ha elfolyik a hűtővíz, akkor a motor is tönkremehet.

Print Friendly, PDF & Email

További bejegyzések