Jogi lexikon – érteni és értelmezni

Jogi lexikon

Abban egyöntetűen megegyezhetünk, hogy a jogi nyelv, maga a jog a közember számára igen nehézkesen érthető szövegezés. Sőt, még olykor a jogban dolgozó emberek (jogászok, ügyvédek, ügyészek stb.) is megakadnak egy-egy kifejezés értelmezésén.

A jog tudomány is egyben, márpedig egy tudomány olyan sokfelé szerteágazó forrásokban mutatkozik meg, amit olykor lehetetlen lexikon nélkül értelmezni.

A jogi lexikonok adnak helyet olyan szócikkeknek, amelyek a jog fogalom tárába tartoznak, s elsősorban természetesen az azt használó embereknek íródnak.

A Magyar Jogi Lexikon első kiadása egyidős a huszadik század születésével. Pontosabban 1898-ban jelent meg a Pallas Kiadó gondozásában, ami Márkus Dezső nagy hírű jogászunk szerkesztői munkásságát dicsérték. A hat kötetre duzzadt Magyar Jogi Lexikon az egész huszadik századra levetítve a magyar jog életében meghatározó szereppel bírt.

Mivel mind Magyarországon, mind világszerte rengeteg változást hozott a huszonegyedik század, rengeteg új jogi fogalom született, a különféle jogágakban nagy előrehaladás következett be, ezért épp aktuális volt a Magyar Jogi Lexikon kötetek átdolgozása.

Az 1999-ben megjelent Jogi Lexikon lépésről lépésre követi az új jogi, jogtudományi változásokat, valamint az újonnan születő jogintézményeket. A Jogi Lexikon új kiadásában 300 új szócikk található, mivel a régiek átdolgozásra kerültek, bővültek, pontosabbak lettek.

Valamint olyan jogtudósok életművét tartalmazza, akik méltán lehetnek példaképek a mai jogágakban tevékenykedőknek.

Ha jogi lexikon oldalunkra kattint egész biztosan nem fog száraz, nehezen érthető szöveggel találkozni, hanem gördülékeny, színes, tartalmas írásokkal.

Weboldalunkon mindenkinek jogában áll…olvasni!

Print Friendly
This entry was posted in Jog. Bookmark the permalink.